קרב מגע
קרב מגע היא שיטת לחימה שפותחה בישראל המשמשת להגנה עצמית ולהכשרת חיילים בלחימה בסיסית בידיים ריקות
תוכן עניינים
היסטוריה
אימי ליכטנפלד
אימי ליכטנפלד היה יהודי ממוצא צ'כי הונגרי שאסף מספר עקרונות בסיסיים מאיגרוף וג'יאו ג'יטסו יפני, כפי שנודעו אז באירופה, והחל ללמד בברטיסלבה את הקהילה היהודית. תהליך לימודי זה שנועד לסייע ליהודים להתמודד עם הכוחות העולים של המיליציות הפרו נאציות התחיל בשנות השלושים. בשנות הארבעים של המאה העשרים התחיל אימי ללמד את צעירי ההגנה שהיו אז תחת שלטון המנדט. אימי לימד אז בעיקר קרב בידיים ריקות. לאחר קום מדינת ישראל בשנת 1948 הפך אימי למדריך הראשי לקרב מגע בצה"ל. אימי שירת בצה"ל כעשרים שנים ועסק בפיתוח ושיפור קרב המגע במשך תקופה זו. בשנת 1964 השתחרר אימי ופתח מכון לקרב מגע המגע עם אזרחים ונסיונות לתת תשובות לשאלות ולמצבים אזרחיים שיפרו עוד יותר את השיטה. בשנת 1998 נפטר אימי בנתניה. אחד מתלמידיו הבכירים, אלי אביקזר, הראשון שקיבל דרגת חגורה שחורה ואישור הדרכה מאימי, ייסד שיטה חדשה: קרב מגן ישראלי, או קמ"י. שיטת קרב המגע ושיטת קרב המגן נבדלו בינהן באלמנטים ספורים כשהן חולקות תפיסת עולם ומטרות דומות.
וידאו נדיר של קרב מגע עם אימי ליכטנפלד והמייסדים (שעתיים וידאו)
הפצת השיטה מחוץ לישראל
שנת הציר להפצת שיטת הקרב מגע בעולם היא 1980. בשנת 1981 נסעה קבוצה של שישה מדריכי קרב מגע בראשותו של אלי אביקזר לארה"ב לסיור הדגמת השיטה. ההדגמות נעשו בעיקר במרכזים קהילתיים יהודיים. הדגמות אלו הביאו להדגמת השיטה בסניף הניו יורקי של הFBI ואחר כך בסניף ה-FBI המרכזי. כתוצאה ישירה מסיור מקדים זה הגיעו לארץ 22 מתאמנים מארה"ב להשתתף בסמינר בסיסי של קרב מגע. בוגרי קורס מדריכים בסיסי זה חזרו לארה"ב והחלו לבסס שם מרכזי אימון. בוגרים נוספים מארה"ב הגיעו לישראל בשנים 1986-1984 יחד עם המשך הביקורים של מדריכי קרב מגע ישראלים בארה"ב. הכשרת כוחות ביטחון אמריקאים החלה בשנת 1985 [1].
אחרי מות מייסד שיטת קרב המגע
אחרי המוות של אימי מספר בתי הספר ואגודות קרב המגע הרשומות בעולם עלה בצורה תלולה. מאבק משפטי התחולל בארה"ב ובקנדה בקשר לזכויות השימוש בשם "קרב מגע" (Krav maga). המאבק סבב מול דרישת מתאמנים אמריקאים שרשמו את השם כסימן רשום ודרישת מדריכים ישראלים ואחרים לגדור את השם כשם גנרי המתאר עיסוק [2]. יש לפחות חמישה ארגונים עיקריים לקרב מגע.
עקרונות קרב המגע -רקע כללי
לשיטתו של אימי צריך היה לנקות את שיטות הלחימה מכל אלמנט מסורתי או ספורטיבי שאינו מתברר כיעיל. הכלי שבו נבחנו הטכניקות היה הערכה המבוססת על הנסיון הרב של אימי בעימותים אלימים (ראה: טטקאי) הערכה זו לגבי יעילות אפשרית של הטכניקות ברחוב סיננה החוצה מקרב המגע את רוב התובנות הרוחניות של שיטות הלחימה העתיקות וגם התיימרה לסנן החוצה את רובד הקאטה או השמוש בסטים קבועים של תרגולות. אלא שלמרות שבתהליך הצליח אימי לייצר שיטה שאינה כוללת תרגול קאטה באוויר כללו תרגילי קרב המגע תרגולות בצורה היפנית המסורתית שבה משתפים פעולה שני יריבים כדי לשנן את הטכניקה. אימי רצה להעניק לצבא בתחילה ואחר כך לאוכלוסיה האזרחית שהתאמנה אצלו שיטה שתהיה מהירה ללימוד ושלא תבזבז את זמן החייל או האזרח על טכניקות שאימי תפס כמיותרות. המוטו של אימי היה: "הדרך הקצרה והמהירה ביותר" ו"פעל כפי יכולתך, אך פעל נכון". [3]
ארבעת העקרונות המנחים של קרב המגע
- "לא להיפגע".
- "פעל לפי יכולתך, אך פעל נכון".
- "השתמש בידע לפי הצורך".
- "הדרך הפשוטה", שהיא "הדרך הקצרה ביותר והמהירה ביותר".
על פי אידיאולוגיה זו פיתח אימי תרגילים פשוטים ויעילים המתאימים לכל אדם בכל גיל.
טכניקות קרב מגע
<youtubefeed sort="rating" search="krav maga"/>
קרב מגע במאה העשרים ואחת
מאבק משפטי מתנהל על זכויות השימוש במונח "קרב מגע" מספר מתאמנים שאינם ישראלים מיהרו ורשמו את הסימן כסימן מסחרי רשום והעמידו בפני המדריכים הישראלים הוותיקים את האפשרות להצטרף לאירגונים החדשים של קרב המגע שייסדו או להפסיק לקרוא בשם "קרב מגע" לשיטת הלחימה שהם מלמדים. קרב המגע ממשיך להתעדכן בטכניקות חדשות בגלל הרקע הרחב של המדריכים בחו"ל ועקב הפופולאריות הרבה ובדיקת המציאות שמספק הספורט החדש : MMA אומנויות לחימה משולבות.
קישורים חיצוניים
.
- איגוד קרב מגע ישראלי (IKMA)
- איחוד בינלאומי לקרב מגע (IKMF)
- איגוד קרב מגע של ארה"ב (KMAA)
- קרב מגע - מאוחד (KMI)
- קרב מגן ישראלי - אלי אביגזר