שרשרת קרב קצרה, קוסארי פונדו - נינג'יטסו

נכתב ע"י יוסי שריף

קוסארי-פונדו (Kusari fundo), (鎖分銅), הנקראת גם מנריקיגוסרי, היא שרשרת או חבל קצרים באורכים של 30-120 ס"מ המשמשים ללחימה. מנריקיגוסארי או קוסארי פונדו רבים מצוידים במשקולות בשני קצותיהם. מילולית, מנריקיגוסארי ביפנית היא "שרשרת בעלת כוח של רבבה".

רקע של קוסארי, שרשרת

קוסארי (Kusari), משמעותה שרשרת (鎖) ביפנית. המשקולות הנמצאות בקצותיה של שרשרת הקרב הקצרה נותנות כוח למכות בליסטיות או, כאשר הן מוחזקות בכף היד, למכות על נקודות תורפה. מנריקיגוסארי היא נשק קל להסתרה: הגמישות של השרשרת או החבל מקלה על הקיפול בתוך כיס, מסביב לצוואר או בחגורה של האדם הנושא את השרשרת. החומר הנפוץ ביותר לחיבור בין המשקולות הוא שרשרת מתכת. היתרונות של שרשרת על פני חבל או בד הן היכולת להקיף להב חד מבלי להחתך והחיכוך שיוצרת השרשרת המסייע לאחיזה באיברים בזמן קרב ממרחק קצר.

היסטוריה של שרשרת קרב ארוכה וקצרה

שימוש בשרשרת על ידי פרשים רכובים. מתוך: [1]

היסטוריה יפנית של שרשרת קרב קצרה

מסאקי טושימיטסו דנושין (Masaki Toshimitsu Dannoshin), קצין המשמר בטירת אדו, החל, כמסופר, להשתמש בשרשרת קרב בתחילת 1700. שומרי הארמון הקיסרי ביפן היו מצוידים בשרשרת קרב מאחר ואפשרי לתפוס ולהכות בעזרתה ללא שפיכות דמים. גרסה אחרת ממקמת את טושימיטסו דאושין כנזיר בודהיסטי, בתחילת 1600 לספה"נ שהמציא שיטת לחימה של שרשרת קרב קצרה כדי להגן על המנזר שלו ולהמנע משפיכת דם על קרקע המקדש.

היסטוריה מערבית של שרשרת קרב

במערב האזכור הראשון של שרשרת קצרה הוא בסאגה האיסלנדית ארביגג'ה (Eyrbyggja Saga). בסאגה זו מתואר השימוש בשרשרת קצרה שבקצה סכין. השימוש בעזים וכלים חקלאים היה נפוץ והשרשרת, חלק נפוץ ברתמות, הייתה עזר זמין וקל להתאמה. שרשראות ארוכות יותר (קוסארי גמה לדוגמה) בעלות משקולות קצה היו בשימוש אצל פרשים רכובים שנעזרו בהן כדי ללכוד ולהפיל יריב רכוב או לוחם רגלי.

Usage of chain in cavalry fighting - an old painting
רוכב חמוש משתמש בשרשרת קרב כדי להפיל לוחם. מתוך: [2]

סמינר בוידאו של שרשרת קצרה (בסיס)

טכניקות לחימה של מנריקיגוסרי, שרשרת קרב קצרה באקבן ויקי

קוסאריפונדו, מנריקי גוסארי בקרב

שרשרת הקרב הקצרה שמשקולות בקצוותיה מצריכה שליטה טובה בצעדים ומרחק. הגורם היחיד השומר מרחק מנושא השרשרת אינו מספיק מאחר והוא תלוי בסיבוב השרשרת והוא פסיכולוגי, לא ממשי. מול יריב מסתער הסוגר את המרחק השרשרת חייבת להיות משולבת עם שמירת מרחק דינמית ופעילה, ביחוד אם היריב משתמש בחרב או מקל. השרשרת נותנת יתרון מסוים בקרב פנים אל פנים הנפתח במרחק מול נושא סכין. להגנה עצמית השרשרת אינה מספקת כמעט כל יתרון מאחר ויריב הנכנס לטווח מגע יהיה מסוגל לתפוס ולבטל את כל היתרונות היחסיים של השרשרת מלבד החיכוך של החוליות שיכול לסייע בתפיסת אברים ומשקולות הקצה שיכולות לשמש כדי להכות או ללחוץ על נקודות תורפה. בטווח מכה, אצל לוחם נחוש, אין אפשרות להפעיל עם שרשרת דרגת אלימות נמוכה וזהו שיקול נוסף נגד בחירת שרשרת כנשק ייעודי.

בתי ספר מסורתיים העושים שימוש בשרשרת קרב קצרה

סילבוס מלא של שרשרת קרב קצרה נמצא בשיטת הוטן (Hoten Ryu) ובשיטת הנינג'יטסו שנכחדה של יומיו נאווה (Yumio Nawa). השימוש בשרשרת ארוכה, קוסארי גמה (Kusarigama), נפוץ בהרבה מאחר וזהו כלי נשק בעל יתרונות טקטיים מסויימים.

וידאו של קאטות שרשרת - הוטן ריו

קישורים חיצוניים

ביבליוגרפיה

  1. Mair, Paul Hector. De arte athletica.
  2. Mair, Paul Hector. De arte athletica.
קטגוריה: